ЕФЕКТИВНИ РАБОТНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Често имаме нужда от повече добро настроениe, от позитивна нагласа към проблемите и съдействие. Факт е, че екипите с такъв дух са по-продуктивни и изпитват по-малко стрес. Пет лесни решения за подобряване на работната атмосфера

  • Събудете се. Покажете на останалите, че се интересувате от тях, обръщайки внимание към нуждите им. Разбира се, не забравяйте, че собствените ни нужди и постижения винаги са на първо място.
  • Бъдете благодарен. Когато колега Ви поздрави за добре свършената работа или Ви е оказал помощ, просто му благодарете. Ако сте мениджър, винаги изпитвайте и изразявайте своята благодарност, когато екипът Ви свърши добра работа. Одобрението на останалите е нужно за добро настроение и позитивна нагласа.
  • Бъдете отзивчив. Живеем в свят, където всеки зависи от услугите на другия. Шефът Ви има нужда от Вас, за да се свършва успешно работата, Вие имате нужда от останалите, за да споделяте работния процес. Опитайте да сте възможно най-отзивчив, когато имате свободно време в офиса, не само когато става въпрос за работа. Нека възстановим добрите отношения,
  • Оплаквайте се по-малко. Преди около година реших да се оплаквам възможно най- малко, или никога, когато е възможно, Резултатите са страхотни, Концентрирах се на позитивното, не мисля толкова за последствията, а за моментните ми действия, а хората около мен не се затормозяват от негативни мисли и проблеми, Наистина Ви препоръчвам същото.
  • Усмихнете се, моля! Истинската усмивка прави чудеса, с клиентите, с колегите, с приятелите.

Макар и съветите да звучат универсални и общи, те символизират основите на добрите човешки отношения. За жалост, често забравяме за тях и влизаме в конфликти. Разбира се, не сме длъжни да се държим добре с кретените в офиса, които никога не са щастливи и доволни от останалите.

Увеличете времето, в което можете да работите. Ако станем с половин час по-рано и легнем с половин час по-късно, печелим цял час, през който ще свършим нещо полезно. Има много интересен материал по темата за времето, на която попаднах, където пише, че според изследванията по-продуктивни са ранно ставащите хора. Действително, ако станем по-рано, когато всички спят, можем да планираме на спокойствие и тишина деня си, без да има разсейващи фактори.

Да ценим времето си, защото няма да се повтори. Ако научим това, ще знаем колко е важно да изживеем всеки един момент, понеже повече няма как да се върне. Когато контролираме действията си, сме по-продуктивни, защото енергията, която влагаме, я насочваме в полезна посока.

Да отделим време за приятни неща. Нека това бъде като награда за свършената работа и за оползотворения ден. Така ще удвоим удовлетвореността си и ще изпитаме удоволствие. А може покрай всички дейности да открием своето призвание в живота и тогава няма да имаме нито един работен ден, защото ще харесваме работата си.